Zelenina

Dostatek čerstvé zeleniny dodá tělu potřebné vitamíny, vlákninu a další látky prospěšné Vašemu zdraví. Zelenina není potřebná jen při dietách a jako základ vegetariánské stravy, látky obsažené v zelenině potřebujeme úplně všichni. Kalorická tabulka udává počet kalorií a energie na 100 g zeleniny, přičemž denní příděl čerstvé zeleniny by měl být minimálně 400 g.

Zelenina čerstvá

   
porce 100 g Kcal KJ
Brokolice  33 141
Celer  44 185
Cibule  40 167
Cuketa  18 77
Česnek  110 460
Dýně 40 167
Fazolové lusky  36 151
Hlávkový salát  13 50
Hrách  41 170
Chřest  23 96
Kapusta  37 155
Kedlubny  31 130
Květák  25 105
Lilek 28 116
Mrkev  42 178
Okurky  13 50
Paprika  20 82
Petržel kořenová 63 264
Pórek  42 175
Rajčata  22 92
Ředkvičky  17 73
Špenát čerstvý 32 137
Zelí bílé 25 105
Zelí červené 27 113
Zelí kysané  30 128
     

Zelenina upravená

   
Čalamáda 38 160
Sterilovaná kukuřice  244 1023
Sterilované okurky 29 120
Sterilované zelí 17 71
Mražená zelenina - hráše, kukuřice, mrkev 53 223

Kalorické hodnoty potravin slouží pouze jako orientační pomůcka při redukci váhy. Optimální hmotnosti dosáhnete pouze vyváženým jídelníčkem, dostatkem pravidelného pohybu a přísunu tekutin.

TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den: