Ovoce

Čerstvé ovoce by mělo být součástí každého zdravého jídelníčku. Aby byla strava vyvážená, je ideální kombinovat více druhů ovoce, ovšem ne každý druh je vhodný například při dietě kvůli vysokému obsahu cukru. Kalorické hodnoty potravin je tedy třeba sledovat i u ovoce, zvláště snažíme-li se o snížení váhy.

Čerstvé ovoce

   
porce 100 g Kcal KJ
Ananas  46 196
Angrešt  42 176
Avokádo  220 925
Banán  92 386
Borůvky  42 177
Broskev  41 171
Brusinky  61 255
Citrón  30 127
Grep  41 172
Hrozny  69 289
Hruška  66 276
Jablko  60 255
Jahody 36 150
Kiwi  54 230
Maliny 30 127
Mandarinka  47 196
Mango 62 260
Meloun vodní 26 110
Meruňka  48 201
Pomeranč  46 196
Rybíz  56 238
Švestka  59 247
Třešně 54 226
Višně 59 248
     

Upravené ovoce

   
Džem (průměr)  255 1066
Kompoty (průměr)  72 306
Sušené švestky  271 1135
Švestková povidla  218 916
Jablečné pyré  45 192
Jablka sušená (křížaly)  255 1070
Rozinky  299 1256

Kalorické hodnoty potravin slouží pouze jako orientační pomůcka při redukci váhy. Optimální hmotnosti dosáhnete pouze vyváženým jídelníčkem, dostatkem pravidelného pohybu a přísunu tekutin.

TIP NA DNEŠEK

Lunární kalendář na dnešní den: